Min julklappsbok testades idag och valet föll på köttbullar i tomatsås väldigt gott
Köttbullarna:
1 ½ dl ströbröd, gärna färskt
1 ½ dl mjölk
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackade
400 g köttfärs
3 msk hackad färsk dragon, eller ½ msk torkad
1 ägg
1 dl nyriven parmesan
1 citron, rivet skal
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
olivolja till stekning
tomatsåsen:
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade eller krossade med knivbladet
2 burkar (à 400 g) tomater av god kvalitet, gärna körsbärstomater
1 tsk råsocker
salt
nymalen svartpeppar
ev 1 kruka färsk basilika
Köttbullarna: Låt ströbrödet svälla i mjölken. Tillsätt finhackad lök och vitlök, hackad dragon, parmesan, citronskal, salt och svartpeppar. Tillsätt också färsen och ägget. Blanda allt väl. Forma till stora köttbullar. Bryn köttbullarna till fin färg i olivolja. Tomatsåsen: Fräs hackad lök i rikligt med olivolja. Tillsätt hackad vitlök när löken börjar bli mjuk och fräs tills vitlöken börjar lukta gott. Se upp så att inte löken eller vitlöken bränns. Häll i tomaterna. Koka upp och lägg sedan i köttbullarna och låt småputtra i en timme. Lägg i några basilikablad och låt dem koka med. Smaka av när du låtit det puttra ett tag. Smaka av med socker, salt och svartpeppar. Lägg i fler basilikablad strax innan det ska serveras.
Servera med det du gillar, pasta eller ris.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar