Vi har firat Julia som blivit färdig civilekonom. GRATTIS !
Och bjöd på buffé vår närmsta familj på varmrökt lax, marinerad fläskfilé, kycklingfilé, mormors köttbullar, potatissallad, sallad, vattenmelon, goda ostar och ett suveränt pain blanche.
Det bästa är att det mesta kan göras i förväg och frysas in till kalasdagen.
Jag hittade två favoritrecept på zetas sida med recept som jag kommer att göra
fler gånger. Den stora favoriten bland alla var den dubbelmarinerade fläskfilén.
Dubbelmarinerad Fläskfilé
till ca 8-10 bufféportioner
1,2 kg fläskfilé
Marinad 1
2 vitlöksklyftor ,krossade
1 dl vatten
2 dl vitt matlagningsvin eller torrt vitt vin
1 dl olivolja Extra Vergine
1 tsk torkad timjan
Marinad 2
1 vitlöksklyfta , finhackad
1 röd chili , finhackad3 msk soja
3 msk Zeta Balsamvinäger Sigillo Rosso
3 msk finhackad bladpersilja
salt svartpeppar
Vispa ihop ingredienserna till marinad 1.
Lägg ner köttet och låt marinera ett par timmar, helst över natten. Tag
upp och torka av köttet. Sätt ugnen på 175°. Bryn köttet i olivolja och
lägg sedan över filén i en ugnsfast form. Stek klart i mitten av ugnen
ca 20 minuter tills köttet har en innertemperatur på 70°. Rör ihop
ingredienserna till marinad 2. Lägg ner det varma köttet i marinaden och
låt stå minst 2 timmar i kylskåp (gärna längre). Vänd gärna köttet i
marinaden en eller ett par gånger. Skiva upp köttet i tunna skivor och
lägg upp på ett serveringsfat. Ringla marinaden över köttet. Smaka av
med salt, peppar och olivolja. Tips 1! Det är enkelt och smart att
marinera genom att lägga köttet och marinaden i dubbla plastpåsar.
Marinaden fördelar sig väl över köttet. Tips 2! Det går lika bra att
grilla köttet innan du marinerar det för andra gången!
Grillad kyckling i tomatmarinad
till ca 8-10 bufféportioner
6 kycklingfiléer gärna med skinn
Olivolja Extra Vergine
salt
nymald svartpeppar
Tomatmarinad
1 burk Zeta Soltorkade Tomater Creme (140 g)
3 msk Zeta Rödvinsvinäger Riserva
1 dl olivolja Extra Vergine
1 kruka basilika , strimlad
salt
nymald svartpeppar
Sätt ugnen på 175°. Salta och peppra
kycklingen och bryn i olivolja så att det får en fin gyllenbrun yta.
Stek klart kycklingfiléerna i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills
innertemperaturen är 70°. Blanda tomatcreme, rödvinsvinäger, olivolja
och strimlad basilika i en skål. Lägg ned den varma kycklingen i
marinaden. Ställ svalt och låt marinera minst en timme (gärna längre).
Skiva upp till servering. Servera tillsammans med marinaden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar