Satt i veckan och kollade på Gordon Ramsey
som lagade kalkon och blev sugen att prova.
5 kg kalkon
salt och svartpeppar
2 gula lökar i halvor
1 citron i halvor
1 hel vitlök skuren vertikalt i mitten
6 lagerblad
1 paket bacon
Kryddsmör:
375 gr smör rumstempererat
riv gula på 2 citroner
3 finhackade klyftor vitlök
1 dl hackad bladpersilja
blanda ihop allt
Kalkonen kan förberedas dagen innan.
Torka av kalkonen och salta och peppra inne i kalkonen lägg in lök vitlök och citronen.
Försök och lossna skinnet från kalkonen och peta in hälften av smöret på olika ställen
och massera smöret under skinnet. Lägg kalkonen i en ugnsform och
smörj på resten av smöret på kalkonen. (ställ in i kylskåpet om du vill göra den i förväg)
Annars sätter du in kalkonen 15 minuter i 220 grader varm ugn.
Ta ut kalkonen och lägg över baconskivorna på ryggen.
Ställ in i 180 grader varm ugn. 30 minuter per kilo tills köttsaften
är genomskinlig på delar där det är tjockt med kött. När kalkonen är klar
ska du ta bort det knapriga baconet och smula ner i en skål.
Det blir ett gott tillbehör till din kalkonmiddag.
Lyft upp kalkonen och plocka ur lök och citroner och lägg det tillbaka
på fatet med all buljong. Lägg den på ett fat och täck kalkonen med folie
och låt vila i 2 timmar.
Nu ska du göra sås av buljongen som bas.
Mosa ner vitlök citron och löken och häll sedan av och sila ner i kastrull.
Tillsätt 2 dl hett vatten och
1 kycklingbuljongtärning
Koka buljongen ner till hälften och tillsätt
2 dl äpplecider
2 msk honung
1 tsk rosmarin
koka ner till hälften
Smaka av med kryddor och red av med maizena.
Vi njöt av vår kalkon med hasselbackspotatis och färska brysselkål
som vi kokat mjuka och tillsatt 2 msk smör och 2 msk honung salt och peppar
sedan ugnstekt i 5 minuter i 225 grader tillsammans med hasselbackspotatisen.
M U M S E N N Y T R A D I T I O N H A R S K A P A T S !
Uppesittarkväll vi tjuvstartar på skinkan
Julafton finaste kusinerna Taxén
Julaftons kväll Julbord hos Mormor & Morfar
Tack alla vi har haft en skön och mysig julhelg !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar