söndag 20 mars 2011

Spansk middag med elaka kocken!

Nu är det några av er som genast tror att det är jag som är elak ......Får jag presentera mästerkocken Gordon Ramsey´s nya bok Världens mat som Herr Backa och jag har dreglat över ...
Idag valde vi ett spanskt tema
Spanska köttbullar Albondigas
500 gram nötfärs
1 gul finhackad lök
1 finhackad vitlöksklyfta
50 gram vita brödsmulor (jag tog ströbröd ilite vatten) 
25 gram manchegoost eller cheddar
2 matskedar hackad bladpersilja
salt och peppar
1 ägg lättvispat
2 matskedarolivolja
Blanda ihop allt och forma köttbullar som får vila en liten stund innan du steker dom.
Tomatsås
2 matskedar olivolja
1 finhscksd gul lök
1 finhscksd vitlökdklyfts
1 1/4 dl torrt vitt vin
2 burkar krossade tomater
1 dl vatten
2 teskedar socker
salt peppar
Fräs löken i oljan och stek tills den blir gyllene häll över vinet och låt det koka ner till hälften. Tillsätt resten och krydda.Låt sjuda i ca 15 minuter. Stek köttbullarna runt om och lägg ner dom i tomatsåsen och sjud tillsammans 10-15 minuter tills köttbullarna är klara. I receptet stod det att det skulle serveras till bröd eller ris. Men jag var sugen på paellan också......suck......så jag tog bort köttet och gjorde riset med kryddor och grönsaker det blev supergott
Paellaris
400 gram paellaris
3 matskedar olivolja
1 röd hackad paprika
1grön hackad paprika
2 vitlöksklyftor hackade (receptet 6 stycken men jag ska jobba imorgon....)
1 1/4 dl torrt vitt vin
1 liter kycklingbuljong
en nypa saffran
1/2 tesked paprikapulver
100 gram gröna ärter
6 tomater skalade och urkärnade i bitar
bladpersilja
salt peppar
Värm olivoljan och fräs paprika och vitlök tills dom mjuknar lite. Häll på riset och fräs runt lite. Häll på vinet och låt det puttra på till hälften. Tillsätt sedan buljongen och kryddorna- Koka ca 15 minuter rör om ofta. Tillsätt ärtor och tomater och koka långsamt till riset är klart. Strö över persilja.
Hela familjen kom ut i köket i omgångar och undrade vad jag lagade och jag kan säga att dom var nöjda att bo på Backastrand idag!
Sedan fixade jag även en spansk efterrätt vad sägs om
Apelsin i karamellsås med sherrygrädde?
4 apelsiner
skär bort toppen och botten och sedan sidorna så apelsinen är skalad bort från allt vita. Skär sedan 1 centimeter tjoka skicor och lägg omlott på 4 tallrikar.
 såsen 
1dl pressad apelsinsaft
75 gram rörsocker
Lägg sockret i en tjockbottnad kastrull på hög värme tills sockret smält. Häll försiktigt i juicen och rör ihop och värm på låg värme tills såsen är slät. Skeda såsen över apelsinerna när den svalnat.
Vispa 1 dl grädde 
 2 msk socker
2 msk sherry
och lägg en klick på apelsinerna och njut.
Bättre än så blir det inte en söndag på Backastrand.....
Här är han min hjälte mat från tio länder på ett enkelt sätt att laga.
Nästa land blir mellanöstern.
Varning läs inte boken när ni ska sova man blir så hungrig......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar