onsdag 17 augusti 2011

Lasagne med Backastrands hemliga knep

Köttfärssås:
500 gram köttfärs
1 hackad gul lök
1 burk dolmio tomatsås eller annan god kryddad tomatsås
2 dl vatten
salt peppar
Stek löken mjuk och tillsätt köttfärs och stek salta och peppra.
Häll över tomatsåsen och vatten och sjud i 8-10 minuter. Köttfärssåsen ska vara lös.
Bechamelsås:
3 msk smör
6 msk vetemjöl
1 liter mjölk
salt och peppar
1 dl riven parmesanost
Smält smöret  och vispa i mjölet späd med mjölken och vispa hela tiden. Låt såsen sjuda tills den tjocknar. Dra av plattan och rör i parmesanen. Smaka av med salt och peppar. Såsen ska vara ganska tunn annars späd med ytterligare mjölk.
1 förpackning lasagneplattor
Smörj en ugnsform och lägg ett tunnt lager bechamel och köttfärssås i botten och täck med plattor. Lägg ytterligare ett lager med bechamel och köttfärssås och täck med plattor. Varva så långt såsen räcker men avsluta sista raden plattor med lite mer bechamelsås så att det  täcker plattorna.
För en ugnsplåt till ugnen dubblar jag receptet och får många goda matlådor.....

Nu till hemlisen hur man slipper det hårda översta lagret:
Täck formen med bakplåtspapper och lägg ugnsfolie över som ett lock och stäng formen. In i 200 grader ugn i 40 minuter. Ta av locket och lägg på
2 dl riven ost
och gratinera i ugnen tills osten fått fin färg.
......kanske inte hemlis men det blir gott iallafall.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar