måndag 28 mars 2011

Lakrits och citronkakor och sega chokladsnitt

Kan säga att familjen blev förvånad jag har bakat två dagar på rad. Kan inte låta bli har fått den nya boken svenska kakor och det finns många recept jag vill testa. Nästa helg får vi besök igen från USA. Och då behövs lite fika. Utmaningen blir att inte äta upp dom innan helgen......
Degen till dessa var farligt god.
Citronknappar med lakrits
100 gram rumstempererat smör
finrivet skal av en citron
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
Vispa ihop smör sockret och citronskalet med elvisp. Tillsätt mjölet och vispa till en smulig massa. Ta upp och knåda ihop degen. Rulla till 1,5 cm långa längder. Pensla med kallt vatten och rulla i
1 dl strösocker
och 1.5 msk lakritspasta ( jag tog lakritsströssel och krossade) ihopblandat.
Vila några timmar i kylen. Skär 0,5 cm skivor och lägg på plåt. Ugna 175 grader i 7-10 minuter.

Sega chokladkakor
100 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
0.5 dl ljus sirap
2 msk kakao
2 1/4 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 knivsudd salt
Värm ugn till 175 grader. Vispa smör socker och sirap pösigt.Blanda i resten till en lös deg. Dela i två delar och rulla till två längder. Lägg på plåt och tryck till med gaffel. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter tills dom börjar spricka lite på ytan.
Skär i snittar.
Chokladiga möra och sega på insidan.
Jag tror det blir en bra fika till helgen......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar