torsdag 5 juli 2012

Marockanskt färsspett

jag har fastnat för marockansk mat, gillar kryddningarna.
Till dessa spett skulle användas lammfärs men jag tog blandfärs 70/30 istället.
Dofterna spreds i köket och familjen kunde inte bestämma sig om vad det blev till mat.
...lite hemligt...men dessa serverades i Pitabröd sallad tomat lök och en mynta/vitlöksyoughurt.
6 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 dl persilja
1 dl färska myntablad
1/2 dl korianderblad ( jag uteslöt dom)
800 gram blandfärs
2 äggulor
1 tsk malen spiskummin
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk kryddpeppar
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk ras el hanout ( 1/4 tsk av vardera mald kardemumma,nejlikor,ingefära,kanel)
2 tsk salt
skär löken i mindre bitar och mixa vitlök, lök och örterna till en grön smet. (spara 1,5 msk)
blanda i alla kryddor och tillsätt ägg och färs och blanda till en jämn smet. Doppa händerna i vatten och forma ovala biffar. Stick en blötlagd spett igenom. Innan dom grillas ska dom penslas med lite olja. Vänd dem inte förräns du ser att de fått bra färg då håller färsen ihop bättre.
Såsen blandade jag ihop med 1,5 msk av lök och örter (ovan) salt peppar och 2 dl turkisk youghurt) 1 msk honung som rörs ihop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar