torsdag 28 januari 2010

Långkokt fläskkarré i ugn med rotsaker

4-6 portioner
1 kg benfri karré
2 msk smör
2 msk olivolja
3 vitlöksklyftor finhackad
1/2 msk fänkålsfrö mortlade
1 tsk torkad rosmarin mortlade
2 dl vitt vin
salt och peppar
citron
Ugn 125 grader. Bryn köttet runt om i en stekpanna. Lägg det i en ugnsfast form. Fräs vitlök och örter i stekpannan utan att det tar färg, tillsätt vinet och småputtra i 2 minuter. Häll blandningen på köttet. Salta och peppra. Skär citronen i bitar och lägg runt köttet. Förslut formen med dubbla lager folie och se till att det blir tätt. Stek i mitten av ugnen i cirka 5 timmar.

Buljongkokta rotsaker
200 g av vardera morot, palsternacka, rotselleri skäres i grova bitar
400 g potatis skäres i grova bitar
1 purjolök strimlas i halvcentimeterstora skivor
1 1/2 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 msk smör
Koka palsternacka och morot 5-7 minuter i buljongen. Tillsätt rotsellerin och potatis och koka tills det är mjukt. Lägg i purjon och låt den bara bli varm. Smaka av med salt och peppar och klicka i smöret. Serveras till köttet direkt. Kanske blir det lika gott med ugnsrostade rotsaker till?

Skulle det bli några köttrester dagen efter tipsar dom om ett rostat bröd med smör kött och lite stark senap. Hittade detta recept på lunchen idag i tidningen VI. Så detta blir det nog på backastrand i helgen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar