söndag 19 februari 2012

Herrgårdsstek i lergryta

I helgen har hela familjen varit samlad så mysigt. Vi började fredagen med att hämta Julia i Örebro på stationen och åt på favoriten Tanh Tai i Kristinehamn ...det är väl det som kallas planering och logistik. Vi har också försökt att laga matlådor som Julia vill ha med sig hem till Linköping så nu har köket stängt för helgen. Det är sådan här mat man längtar efter när man kommer hem koka potatis och fixa en stek är inget man gör i Mc Donaldsträskets gemensamma studentkök.....så Herrgårdstek i Lergrytan vart dagens söndagsmiddag:
Lägg lergrytan i blöt minst en halvtimma
1 kg nötstek
2 gula lökar
3 morötter
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad
6 ansjovisfiléer
1 msk rödvinsvinäger
3 msk sirap
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
Bryn steken runtom i smör och salta och peppra. Lägg grönsakerna i botten på lergrytan och placera steken ovanpå. Lägg i ansjovisen . Häll vattnet i stekpannan och lös upp buljongtärningen, Häll över steken. Lägg i kryddpepparkornen rödvinsvinägern och ringla sirapen över steken. Ställ in i kall ugn på 250 grader i 2 timmar. Ta upp steken och låt vila lite innan den skivas. Sila buljongen ner i kastrull och red av med mjöl och en skvätt grädde...så har du världens godaste sås.
Önskar er en skön vecka !




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar