2 kycklingfiléer ca 250 g
50 g rökt fläsk
2 gula lökar
2 morötter
1 bit rotselleri, ca 100 g
smör
8 dl hönsbuljong
1 1/2 dl röda linser
2 tsk basilika
1/2 tsk svartpeppar
1/2 dl hackad persilja
1 msk vetemjöl
2 1/2 dl Matlagningsgrädde 15%
ev 1/2 tsk salt
Skär kyckling och rökt fläsk i tärningar. Skala lök, morötter och selleri. Skär allt i småbitar. Fräs kyckling och fläsk i smör i en gryta. Rör ner grönsakerna. Häll på buljongen och låt det koka upp. Lägg i linserna och krydda med basilika och peppar. Låt soppan koka ca 10 min. Vispa ut mjölet i grädden och rör ner den och persiljan. Låt koka 3 min. Smaka av med salt. Servera med bröd.
2 msk olivolja
9 dl vetemjöl special
2 tsk salt
25 g jäst
4 dl vatten
Kryddsmör:
3–4 vitlöksklyftor
2 msk hackade färska örter, t ex rosmarin, timjan och oregano eller 1 tsk torkade örter
50 g rumsvarmt smör
Till långpannan:2 msk olivolja
Pensling:vatten1–2 msk havssalt
Lägg olivolja, mjöl, salt och jästen delad i mindre bitar i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37° och rör ner det i mjölblandningen. Arbeta degen kraftigt till den känns smidig. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225°. Skala och finhacka vitlöken. Rör ihop vitlök, örter och smör. Pensla en långpanna ca 30x40 cm med olja. Häll den jästa degen direkt ner i långpannan och platta ut den med väl mjölade händer. Gör små gropar i degen och fördela kryddsmöret i dem. Låt jäsa utan bakduk ca 20 min. Pensla med kallt vatten och strö över saltet. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Tips! Uteslut kryddsmöret. Tryck istället ner svarta oliver i degen och strö över 2 skivade, smörfrästa rödlökar och 100 g smulad Apetina innan brödet gräddas. Om du dubblar detta recept blir det perfekt storlek för en långpanna.
Detta blir det nog på söndag hemma hos oss!
Kan bli så att jag stannar till en sväng på söndag när jag lämnar av Julia :)
SvaraRaderadet går så bra det........
SvaraRadera