söndag 6 februari 2011

Savoykåldolmar med syltad rödlök

För ett år sedan bestämde vi oss för att försöka att förändra matlagningen. Vi gick i samma gamla fotspår mycket korv och köttfärs...det var svårt att hitta på vad vi skulle äta och det kändes tråkigt. Nu har det faktiskt funkat matintresset har varit stort och vi har provat många rätter som blivit favoriter och ett antal som inte var så lyckade. Dom som vi gillat är dom som ni hittar här på bloggen. Idag gjorde jag kåldolmar för första gången i savoykål och jag längtar till morgondagens matlåda......
Savoykåldolmar
1 savoykålshuvud
1/2 dl grötris + 1 dl vatten + 2 dl mjölk
1 gul lök hackad
500 g blandfärs
2 ägg
1,5 tsk salt
2 krm vitpeppar
Koka grötriset i vatten och mjölk tills det blir mjukt och låt svalna. Koka upp saltat vatten i kastrull och koka bladen av savoykålen i 3 minuter styck låt rinna av på handduk och skär bort lite av den tjocka stammen. Blanda ihop köttfärssmeten och forma en rågad matsked avlång och lägg på kålbladet, vik den grova delen över färsen och vik in kanterna och rulla ihop. Lägg i smörad panna med skarven ned. Ringla lite ljus sirap över och in i ugn 200 grader i ca 45 minuter. Serveras med potatis eller potatismos lingonsylt och
Syltad rödlök
Koka upp
1 dl socker
o,5 dl ättikssprit
2 dl vatten
låt svalna
Skiva rödlök jag tog 4 stycken
och lägg i glasburk med
2 lagerblad
5 kryddpepparkorn
salt och svartpeppar
häll över lagen och låt stå över natten.
Går bra att spara i kylskåp om det blir något över.

1 kommentar:

  1. Tack för recepten Marie! Nu är min helg räddad!! Kram Linn

    SvaraRadera