Vi tränar till vinterns drömresa och passade på att göra denna amerikanska taco ....
Köttet sköter sig själv i ugnen så denna rätt kan jag tänka att göra när vi är många. Köttet marineras över natten och ugnsbakas senare lång tid på låg värme och när man tar ut köttet från ugnen faller det isär i möra otroligt smakrika bitar därav namnet pulled pork. Jag har gjort det en gång före men använde skinkstek och det blev lite för torrt, nu använde jag hel karré och det blev helt perfekt.
8 portioner
2 kg fläskkarré ( med ben 2,5 kg)
marinad:
2 msk flingsalt
1 tsk nymald svartpeppar
1 msk rökt paprikapulver
1 msk harissapasta
1 tsk spiskummin
2 tsk honung
2 dl chilisås eller barbequesås
2 gula lökar
1 st vitlök
2 dl stark köttbuljong
Blanda ihop marinaden och lägg köttet i påse och häll på marinaden och låt ligga över natten.
Sätt ugnen på 150 grader och lägg köttet med marinaden i ugnsfast form med lock. Jag tog min lergryta som är helt perfekt. Skiva lök och vitlök och lägg runt köttet och tillsätt köttbuljongen och in i ugnen 5-6 timmar. Köttet ska falla isär när du känner på det då är det klart. Sedan drar du isär köttet och låter det ligga i grytans buljong och dra åt sig smakerna en sista gång och det är klart att servera.
Cole slaw
en krämig sallad att servera till
6 dl strimlad vitkål
2 rivna morötter
4 dl hellmans majonnär ( eller annan såklart)
salt svartpeppar
0,5 pressad klyfta vitlök
1 msk rostade kumminfrön
Strimla vitkålen och lägg i en skål och häll över hett vatten och låt stå några minuter. Häll av i durkslag och torka kålen i handduk så att den är torr och sval. Rosta kummin i stekpannan dom är klara när dom hoppar lite.... Blanda ihop allt och smaka av med salt och peppar.
Vill man ha en friskare smak så kan du byta ut hälften av majonnäsen mot youghurt.
Koka hel majs delad i i bitar i saltat vatten i ca 6-8 minuter
Ja nu ska ni kalasa .... ta ett varmt tortillabröd eller något annat gott bröd och lägg i en hög med kött och coleslaw och pricken över i en klick av rökig söt barbequesås rulla ihop och njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar