Jag är så glad att vi äntligen fått flyt på tjejmiddagarna. Livet har en stund med barn och familj i olika faser där man inte tycker sig ha tid med egna saker, det är laga mat, skola och taxiverksamhet för hela slanten. Helt i sin ordning men nödvändigt att inte glömma bort sig själv. Tjejmiddagar med Carina Irene och Ullis är något som jag ser fram emot varje gång. Igår bjöd Carina på en suverän Fisksoppa som herr Backa inte var lika nöjd med han har en känslig snok för vitlök.....här kommer receptet:
Fisksoppa
1/2 purjolök strimlas
1/2 gul lök hackas
1 vitlöksklyfta
3 msk smör
1,5 tsk tomatpuré
0.5 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
fräs ihop allt tills löken blir mjuk
0.5 dl torrt vitt vin
0,5 dl fiskbuljong
tillsättes och kokas i några minuter
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran
tillsättes och sjudes i 15 minuter
400 gram torskfilé
300 gram lax
delas i tärningar och kokas med i 7 minuter.
Lägg i 300 gram skalade räkor innan servering.
Suveränt med en klick Aioli1/2 gul lök hackas
1 vitlöksklyfta
3 msk smör
1,5 tsk tomatpuré
0.5 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
fräs ihop allt tills löken blir mjuk
0.5 dl torrt vitt vin
0,5 dl fiskbuljong
tillsättes och kokas i några minuter
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran
tillsättes och sjudes i 15 minuter
400 gram torskfilé
300 gram lax
delas i tärningar och kokas med i 7 minuter.
Lägg i 300 gram skalade räkor innan servering.
1 äggula
1 kapsyl vitvinsvinäger
1 riven vitlöksklyfta
2 dl matolja
citron
salt peppar timjan cayennepeppar
Alla ingredienser ska vara rumstempererade
vispa ihop äggula och vinäger tillsätt vitlök häll långsamt under vispning i oljan tills det tjocknar. Smaka av med citron och kryddor. Vill man dryga ut aiolin och göra den lite snällare så rör ner 1 dl creme fraiche. Jag har även gjort denna med kryddning av 2 tsk persillade istället för vitlök timjan och cayenne då vart det en suverän sås till ugnsbakad fisk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar