Idag längtar jag till matlådan, Herr Backa gjorde stuvad vitkål igår med potatis och stekt falukorv
.....det är väl husman om något........
Stuvad vitkål
400 g vitkål
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl hackad persilja eller blandat kryddgrönt
Skär vitkålen i ca 2 cm stora bitar. Smält matfettet i en gryta och lägg i kålen. Rör om väl så att all kål blir glansig. Strö över mjöl och rör om. Späd med mjölken och låt allt koka upp under omrörning. Krydda med salt och nymald vitpeppar. Låt kålen koka på svag värme under lock tills den är mjuk, ca 15 min. Späd sommarkål behöver bara koka ca 5 min. Strö persilja över.
Ibland kokar vi vitkålen i saltat vatten i ca 10 minuter och häller av spadet och gör en vit sås som vanligt smör mjöl mjölk salt och peppar separat och blanda i den avrunna kokta vitkålen det går också bra....gott med blomkål också......
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar