måndag 4 april 2011

Mormors goda köttgratäng

Har haft en härlig söndag med besök av Nancy Jo med vänner från Minnesota. Vi vart bjudna på lunch av mina föräldrar och det var en jättogod gratäng som kan förberedas i förväg och frysas in ogratinerad.
6 portioner
600-800 gram skivor fläskkarré eller skinka
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
100 gram rökt skinka i tärningar
1 burk champinjoner i skivor
1 liten purjolök
1 liten röd paprika
1/2 tsk paprikapulver
1 tsk dragon
1 dl torrt vitt vin (kan bytas mot buljong)
1 msk tomatpuré
Bryn köttet på båda sidorna och salta och peppra, efterstek några minuter. Lägg köttet i en ugnsäker gratängform. Fräs skinktärningar champinjoner strimlad purjo och paprika mjukakrydda med paprika dragon och späd med vinet och tomatpuréen. Sjud ihop till en rörs och fördela över köttet.
Gratängsås:
2 msk smör
4 msk vetemjöl
4 dl hönsbuljong
1 dl grädde
1/2 dl vitt vin
3-4dl riven ost
smält smöret och rör ned vetemjölet späd med buljong grädde och vin och koka ihop några minuter till en sås. Rör ner osten och salta och peppra efter smak. Häll över såsen på gratängen och gratineras i 250 graders ugn i ca 20 minuter. Serveras med kokt potatis och sallad. Mums!
Gratängsås:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar