Boeuf bourguignon
800-1000 gr högrev eller fransyska
smör att steka i
280 gr bacon
2 morötter i bitar
2 skivade gula lökar
7 dl fylligt rödvin
7 dl mörk oxbuljong
3 msk tomatpuré
4 krossade vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
2 lagerblad
salt och svartpeppar
finhackad persilja till serveringen.
Ugn 175 grader. Skär köttet i 5 cm stora kuber, torka av dom och fräses i smör i stekpanna tills dom får fin färg. Bryn lite i taget och lägg ner i gryta som tål att stå i ugnen. Sedan fräses mörötter, vitlök och lök och ner i grytan. Tillsätt tomatpurén i stekpannan och vispa ur den med lite oxfond och ner i grytan. Häll i resten av oxfonden och späd på med vinet tills det täcker köttet. Krydda och rör om sedan på med locket och in i ugnen ca 3-4 timmar. Kolla så att det finns tillräckligt med vätska under tiden annars fyll på. Under tiden fixas tillbehören.
Mörkbräserade smålökar
18-24 små steklökar
4 msk oxfond
ca 0.5 dl vatten
salt och peppar
Fräs löken i smör och se till att dom får en jämnbrun färg. Häll på buljongen och vattnet och låt koka tills det dunstat bort. Krydda.
Brynta champinjoner
450 g champinjoner
1 finhackad vitlöksklyfta
salt och peppar
Dela svampen i mindre delar och fräs den i vitlök smaksätt med kryddor.
Potatis och palsternacksmos
1 kg skalad potatis i småbitar
300 g palsternacka i småbitar
4 skalade vitlöksklyftor
2 dl mjölk
1 klick smör
salt och peppar
Koka potatis och palsternacka tills det är mjukt i saltat vatten. Häll av och ta fram potatispressen. Ner med mjölk och smör i kastrullen och värm tills smöret smält. Pressa ner i den varma mjölken och rör om. Smaksätt med salt och peppar.
Detta serveras på Backastrand på fars dag !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar