måndag 9 januari 2012

Snöflingetårta med lingon - Flocken Sahnetorte serverades på Jullans kalas

....vad ska man säga om denna tårta god och tidskrävande ?.....om man inte är proffsbakare som Jan Heedh ur dennes bok tårtor som jag hittade receptet. Det var kul att testa innehöll många olika moment men blev faktiskt fin när den väl var klar. Vågar ni prova ?.
10-12 bitar
Du behöver en tårtring på 22 cm i diameter jag tog ring från en springform jag hade.
till första botten:
Mördeg:
100 gram socker
200 gram smör
300 gram vetemjöl
1 ägg
blanda smör och socker och tillsätt ägget. Sikta mjölet över och blanda bara ihop degen och låt vila en stund i kylskåpet. Kavla ut degen till 2,5 mm tjock och ta ut måttet med tårtringen, nagga degen med gaffel. In i 190 grder ugn 10-12 minuter Låt svalna
till andra - fjärde botten:
Smörströssel
80 gram smör
90 gram socker
10 gram vaniljsocker
100 gram vetemjöl
Blandas ihop till en deg och pressa den genom en potatispress och lägg på ett fat och ställ i kylen  1 timma.
Petits-choux
160 gram vetemjöl
125 gram vatten
125 gram mjölk
5 gram salt
5 gram socker
110 gram osaltat smör
250gram ägg ca 5 st
Hetta upp vatten mjölk salt socker och smör i kastrull. Koka upp blandningen under omrörning och ta av kastrullen från plattan. Rör i mjölet med en träslev. Ställ tillbaka på plattan och "rosta degen " under ständig omrörning tills den släpper från kastrullens kanter och bildar en boll. Låt svalna i 5 minuter. Och sedan rör du i ett äggi taget till en blank smidig deg. Fyll smeten i en spritspåse. Rita upp 22 cm i diameter på tre bakplåtspapper. Spritsa massan i dom uppritade cirklarna inifrån och ut. Ta ut strösslet ur kylen och strö över de tre bottnarna. Bakadom i 220 grader i 8-12 minuter. Viktigt! ta av degen från bakplåtspappret och låt svalna på galler så blir den torr och krispig 
( det gjorde inte jag och botten blev lite fuktig eller som Alice sa blev lite som en pannkaka)
Vanilj och kirschfromage
8 gram gelatinblad ca 4 st
1 vaniljstång
50 gram florsocker
40 gram äggula (2 st)
500 gram vispgrädde
60 gram kirschwasser eller mörk rom
Lägg gelantinbladen i vatten 10 minuter. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur alla frön med en kniv. Massera fröna med sockret på skärbrädan med kniven för att fördela vaniljen. Vispa vaniljsockret med äggula till ett skum i ett sjudande vattenbad till 40-45 grader. Vispa sedan äggmassan till ett fast och kallt skum. Vispa grädden till ett fast skum. Ta upp gelantinbladen och låt vattnet rinna av. Smält till en temperatur på 40 grader. Rör ner spriten (jag hoppade det och rörde ner motsvarande mängd lingonsylt) Rör ner det i grädden och sedan äggguleskummet till en jämn set.
Montering av tårta.
300 gram fin lingonsylt
Lägg mördegsbotten på ett fint fat och smeta ut 100 gram lingonsylt på den. Lägg på första lagret peti choux. Stryk på 100 gram lingonsylt över botten. Trä över tårtringen och smeta ut hälften av fromagen jämt över tårtan. Lägg påandra peti choux botten. Lägg på 100 gram lingonsylt och resten av fromagen. Avsluta med tredje petit chouxbotten. Tryck till låt tårtan vila minst en timma i kylen. Ta av ringen och pudra florsocker över tårtan innan serveringen.
Här är bildbeviset att vi smaskade på denna tårta.Födelsedagsbarnet  Julia med Isabelle Jacob Micael och Linnea blev den enda bilden från detta kalas med nära och kära. Ett riktigt kafferep med många goda bullar kakor och tårtor som kommer framåt i bloggen. Kul när man har tid att fixa lite. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar